Papírmassé húsvéti tojás készítés

Így készül a csiríz

Hozzávalók:

2,5 dl víz

2 púpozott evőkanál liszt.

A víz kétharmadát egy kis lábasban kezdd el hevíteni, miközben a mardék mennyiségben simára kevered a lisztet.  Az eldolgozott lisztet folyamatos kevergetés mellet még jóval azelőtt add a vízhez, hogy az forrni kezdene. Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg megjelenése opálos, állaga megfelelő nem lesz.

Hűtsd ki és már használhatod is. Hűtőben, légmentesen lezárva napokig eltartható.

covid-husvet-3a

Készíts elő újságpapírt

A papírmassé figurákhoz készíts elő néhány újságot, reklámkiadványt. Ha van rá lehetőséged, néhány fehár A4-es lapot is vegyél elő, praktikus az utolsó rétegben ezt használnod, mert megkönnyíti a későbbi festés folyamatát.

Erre a célra kevéssé fényes darabokat válogasd ki. Ezek azért alkalmasabbak, mert jobban magukba tudják szívni a kötőanyagként használt csirízt.

A lapokből tépj hosszú csíkokat: fogd meg a lap sarkát, és hosszában tépd. Ha szerencséd van, és szép egyenes vonalban sikerül letépned a darabot, folyatasd! Ha a szakadás elkanyarodik, nem halad a lap aljáig, girbe gurba, azt jelenti, hogy nem a szálirányban próbálkozol. Fordítsd el 90 fokkal a lapot és próbálkozz tovább. Most már működnie kell!

covid-husvet-04

A lufiról se feledkezz meg!

Készíts elő annyi lufit is, amennyi papírmassé húsvéti tojást akarsz készíteni és fújd fel őket a kívánt méretre. Ezek a lufik biztosítják majd a tojásod formáját, mindaddig, amíg meg nem szilárdul a papírmassé.

globos-120-red

Végszükség/karantén esetére:

Ha nincs otthon lufi, gyűrj, majd gyúrj össze néhány lapot, egyesével és formázd tojás alakúra!

Várunk az online workshopon 2020. április 9-én, csütörtökön 18 órára!

covid-husvet-03